Ne každý má dostatek peněz na nové auto, jehož koupě je bezpečná, je známý jeho původ a výrobce na něj poskytuje záruku. Pro drtivou část české motoristické veřejnosti je tak koupě nového auta v podobě ojetiny nejčastější volbou. Na trhu s ojetými auty jsou však rozšířené podvody, a to nejen v ČR. Když si vybíráte ojeté auto, je dobré vědět, jaký příběh ukrývá, tedy zjistit si před pořízením jeho historii.

V současné digitální době je situace jednodušší, protože spousta informací o autě si můžete zjistit předem na internetu, než se vůbec vydáte auto osobně prohlížet. Auto po sobě zanechává tzv. digitální stopu, která je dohledatelná v Česku i v zahraničí v mnoha systémech servisů, registrů, pojišťoven, leasingových společností, inzertních portálů apod. K prověření vozidla vám pak stačí zadat jeho VIN na Cebia.com a ihned po zaplacení získáte všechny dostupné údaje, jako jsou záznamy stavu najetých kilometrů, záznamy o poškození, fotografie nebo historie inzerce. Auto si můžete navíc i ocenit a budete tak mít jistotu, že vůz není nabízen za podezřele nízkou cenu nebo naopak předražený.

Stáčení tachometru

Jde o nejznámější a také nejrozšířenější podvod nepoctivých prodejců ojetých vozidel. Zhruba třetina vozidel na českém trhu má stočený tachometr a ve zbytku Evropy je situace podobná. Samotné stočení tachometru je totiž technicky jednoduché a má velký dopad na cenu auta. Vozidla se běžně stáčejí o desetitisíce, ale i statisíce kilometrů a jejich cena tím rázem stoupá o 20-30 %. Dopadem na zákazníka není jen předražení auta, ale i následné opravy, které jsou způsobené vyšším reálným kilometrovým nájezdem. Podle průzkumu EU je tato škoda zhruba stejně vysoká, jako škoda způsobená nepoctivým zdražením auta. Stočený tachometr laik většinou nepozná a pro podvodníky je tak stáčení kilometrů velmi výnosný byznys. Řešení je přitom jednoduché – na Cebia.com získáte, za poplatek, historické záznamy o vývoji stavu tachometru z mnoha zdrojů z více zemí. Ty vám napoví, zda se s ním manipulovalo či nikoliv.

Zatajené poškození vozu

Zhruba 20 % ojetin dovezených ze zahraničí je po havárii a prodejci je nabízejí jako nehavarované. Pokud vozidlo absolvovalo větší havárii nebo tzv. totální škodu, může mít i po opravě špatné jízdní vlastnosti nebo může být dokonce nebezpečné. V systému společnosti Cebia se, za poplatek, dozvíte, zda vozidlo prodělalo havárii a mnohdy i detailní informace k ní, jako datum události, stav tachometru, rozsah poškození, výše škody nebo fotografie vozu.

Další důležité informace z historie vozidla

Spolu s prověřením nájezdu kilometrů (ty lze v omezeném rozsahu získat zdarma na webu ministerstva dopravy) a záznamy o poškození je důležité znát řadu dalších podstatných informací o vozidle:

  • Stáří a původ vozidla
  • Kontrola odcizení
  • Kontrola financování
  • Provozování vozu jako taxi
  • Detailní informace o výbavě vozidla
  • Svolávací akce
  • Fotky a inzerce

Prověřte také exekuce

V současné době eviduje Exekutorská komora ČR více než 4 miliony exekucí. Pokud kupujete auto od soukromé osoby, prověřte si, zda na prodávajícího není vedena exekuce. Pokud koupíte auto od osoby v exekuci, pak o něj můžete velmi rychle přijít a obvykle zcela bez náhrady. Nezapomeňte si proto prodávajícího, za poplatek, předem prověřit na https://exekuce.cebia.cz/. ​​​

527 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.