To, že každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, je všeobecně známé. Jen málokdo si však uvědomuje, že vstup neznamená i vjezd.

Vjezd motorovými vozidly do lesa a jejich stání v lese je zákonem přímo zakázáno. Co se týče např. kola nebo koně, nesmí se v lese jezdit mimo vyznačené lesní cesty a trasy. Výjimku z těchto omezení vám může dát vlastník lesa, popř. na jeho návrh orgán státní správy lesů. Dobré je také vědět, že tím, že do lesa vstupujete na vlastní nebezpečí, vlastník lesa standardně nenese odpovědnost za újmy, které Vám při pobytu v lese vzniknou, ať už se jedná o majetkovou škodu, újmu na zdraví či jinou nemajetkovou újmu. To vás však na druhou stranu nezbavuje povinnosti dbát pokynů vlastníka, popř. nájemce lesa a jeho zaměstnanců, když se v jejich lese pohybujete.

V lese můžete pro vlastní potřebu sbírat lesní plody (i houby) a suchou na zemi ležící klest. To znamená, že určitě není v lese možné kácet stromy či keře, byť by byly suché. Nelze ani vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů či např. sbírat semena lesních dřevin a jmelí. Při sběru nesmíte les poškozovat a narušovat lesní prostředí. Nesmíte také rušit klid a ticho či vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu, popř. do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví apod.

Pokud plánujete jít do lesa se psem či jiným zvířetem, zjistěte si, zda daný les není také honitbou. Jestliže ano, psa či jiné zájmové, popř. domácí zvíře či zvíře z farmových chovů nesmíte nechat po lese volně pobíhat mimo váš vliv.

V neposlední řadě je vhodné si uvědomit, že v lese je zakázáno kouřit, tábořit mimo vyhrazená místa a rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně, a to až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa. Není také možné odhazovat hořící nebo doutnající předměty a znečišťovat les odpadky.

Na druhou stranu vlastník lesa si nemůže říct, že si les oplotí, aby mu do něj nikdo nechodil. Les smí oplotit pouze v případě lesních školek a dále v případě oplocení zřízeného k ochraně lesních porostů před zvěří, případně pro oplocení obor nebo farmových chovů zvěře. Současně si vlastník nemůže jen tak rozhodnout o tom, že zakáže na libovolnou dobu vstup do lesa, aby měl klid. O dočasném omezení nebo vyloučení vstupu do lesa standardně rozhoduje orgán státní správy lesů, a to především z důvodu ochrany lesa nebo v zájmu zdraví a bezpečnosti lidí.

14 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.