Vláda upravila parametry programu Antivirus, díky kterému se má udržet co nejvyšší zaměstnanost. Program má pomoct zaměstnavatelům s výplatou mezd. A klade si za cíl nepropouštění zaměstnanců i v případě, že pro ně firmy nemají v současné situaci dost práce. Program se rozběhne 6. 4. 2020.

Nově bude pomoc náležet zaměstnavatelům, jejichž hospodářská činnost bude ohrožena v důsledku šíření nákazy, těm bude poskytován příspěvek na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd, které budou zaměstnancům náležet z důvodu překážky na straně zaměstnance (nařízení karantény) nebo na straně zaměstnavatele (překážka – uzavření provozovny z důvodu nařízení vlády uzavřít provoz), bude-li prokázáno, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy COVID-19.

A nově půjde jen o dva programy/režimy:

Režim A – Nařízená karanténa a uzavření či omezení provozů z důvodů mimořádných krizových opatření:

  • v případě karantény pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60 % průměrného redukovaného výdělku,
  • v případě uzavření provozu nařízením vlády pobírá zaměstnanec náhradu 100 % mzdy.

Příspěvek bude poskytován ve výši 80 % vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, ale maximálně do výše 39.000 Kč na jednoho zaměstnance.

Režim B – Související hospodářské potíže. Překážky v práci na straně zaměstnavatele v důsledku souvisejících hospodářských potíží z důvodů šíření koronaviru (zejména vzniklé v důsledku nepřítomnosti významné části zaměstnanců z důvodu překážek v práci na jejich straně, nedostatkem vstupů nebo omezením odbytu produkce zaměstnavatele).

  • Překážky v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény či péče o dítě u významné části zaměstnanců (30 % a více) – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 100 % průměrného výdělku.
  • Omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti - zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 80 % průměrného výdělku.
  • Omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy - zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 60 % průměrného výdělku.

Příspěvek bude poskytován ve výši 60 % vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, ale maximálně do výše 29.000 Kč na jednoho zaměstnance.

Další informace k programu zde.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.