Vláda chystá další dotace a programy pro firmy a podnikatele zasažené koronavirem. Přečtěte si, na co všechno mají nárok. ​​​​​​

Záruční program COVID III

Dne 18. května schválila vláda záruční program COVID III, který plošně podpoří všechny firmy do 500 zaměstnanců. V rámci tohoto programu mohou firmy požádat banky o půjčky se státní zárukou. Dle Ministerstva průmyslu a obchodu se bude tato podpora vztahovat na úvěry do 50 milionů korun s platností do 31. prosince 2020.

Výše poskytnutého úvěru bude následně záviset na počtu zaměstnanců ve firmě. Podniky do 250 zaměstnanců mají nárok na úvěr nejvýše 45 milionů korun, zatímco podniky do 500 zaměstnanců nejvýše 40 milionů korun. Ve všech případech bude délka ručení nejdéle 3 roky. Více ve zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

 

Dotační program Czech Rise Up 2.0

Další novinkou je spuštění dotačního programu Czech Rise Up 2.0, který má za cíl podpořit projekty na výrobu ochranných prostředků v ČR a technologie proti šíření koronaviru. První část programu se zaměří na finální fáze dokončení výzkumu či vývoje, druhá část zase na podporu technologií pro vznik medicínských a nemedicínských řešení v boji s COVIDEM-19. Na tento program plánuje ministerstvo vyhradit až 300 milionů korun.

Program ošetřovného pro OSVČ

Vláda rovněž schválila uvolnění až 2,5 miliard na dotační program Ošetřovné pro OSVČ. Tento program má za účel podpořit osoby samostatně výdělečně činné, které musely zastavit podnikání z důvodu péče o dítě do 13 let školou povinné nebo o osobu závislou na cizí pomoci. Jestliže OSVČ splňují dané podmínky, mohou požádat o dotaci ve výši 500 korun na den.

Program Nájemné pro podnikatele

V neposlední řadě vláda oznámila také financování programu Nájemné, který má za cíl pomoci podnikatelům s placením nájmu provozoven, které musely být v důsledku vládních opatření uzavřeny. Postižení podnikatelé (OSVČ i právnické osoby) mohou požádat o podporu až do 10 milionů korun. Podmínkou ovšem je, aby pronajímatel slevil 30 % z nájmu (období duben-červen) a provozovatel sám uhradil 20 %, přičemž pronajímatelé z veřejné sféry mají poskytovat uvedenou slevu automaticky. Celková částka uvolněná na tento program je 5 miliard Kč.

Více informací o dotacích a programech najdete v článku Vlády ČR.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.