Včera, dne 28. 4. 2020, poslanecká sněmovna rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 17. května. Původní návrh vlády o prodloužení do 25. května byl nakonec zamítnut. Vláda však připravuje novelu o ochraně veřejného zdraví, která má restrikce z nouzového stavu zachovat i po jeho ukončení. ​​​

Po celodenním jednání se nakonec rozhodlo v prodloužení nouzového stavu do 17. května. Původní návrh prodloužení do 25. května nezískal dostatečnou podporu poslanecké sněmovny. Stejně tak neprošly i další opoziční návrhy, které propagovaly 7. květen nebo 10. květen. Datum 17. května navrhla strana KSČM, a nakonec dostala hlas 54 poslanců ze 101 přítomných.

Experti tvrdí, že prodloužení nouzového stavu je nutné

Epidemiologové a experti ministerstva zdravotnictví se shodují na tom, že prodloužení nouzového stavu je nutné. Bez něj by totiž mohla hrozit druhá vlna epidemie koronaviru. „Jedinou pojistkou proti zásadnímu zhoršení situace je možnost udržení určitých omezení života společnosti v nezbytně nutné míře,“ uvedla pracovní skupina v čele s epidemiologem Rastislavem Maďarem.

Vláda připravuje novelu o ochraně veřejného zdraví

Premiér Babiš s návrhem KSČM nesouhlasí. Z toho důvodu vláda chystá novelu o ochraně veřejného zdraví, která má omezení z nouzového stavu zachovat i po jeho ukončení 17. května. Novelu zákona má podle Babiše posílit ministerstvo zdravotnictví. V úterý 5. května ji má společně projednat vláda.

Živý záběr z včerejší tiskové konference najdete zde na serveru Novinky.cz. Pro více informací doporučujeme sledovat oficiální stránky Vlády ČR. ​​​​​

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.