Zkušenosti s půjčováním vozidla v zahraničí v rámci evropských států jsou různé. Člověka kolikrát ani nepadne, na co všechno by měl myslet. 

 

Při půjčování vozidla v zahraničí zní základní pravidlo zcela jasně: "Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte a nechejte si podrobně vysvětlit smluvní podmínky." Mimo to si ověřte pronajímatele vozidla – pokud rezervujete auto po internetu, dohledejte si reference na danou autopůjčovnu. O pronajímateli  byste měli vědět co nejvíce, včetně kontaktních údajů a adresy, abyste jej mohli v případě problémů kontaktovat.

Zajímejte se dopředu, co vše je zahrnuto v základní ceně půjčení vozidla a zda nebudete muset doplácet například za vrácení vozidla mimo běžnou pracovní dobu nebo za povinné pojištění. Rovněž si ověřte výši spoluúčasti v případě, že byste způsobili dopravní nehodu a jiné možné podmínky spoluúčasti, pokud by se s vozidlem něco stalo.

Máte-li v plánu jet s pronajatým autem jak do zemí Evropské unie, tak mimo území Evropské unie – například ze Švýcarska do Francie, Německa, Rakouska nebo Itálie – je třeba půjčovnu informovat předem. Poskytne vám pak vůz registrovaný v EU v souladu s celními předpisy EU. Půjčovna musí také zajistit, aby byl vůz v souladu s dopravními a celními předpisy země.

Pokud platíte pomocí platební karty, je možné, že obchodník vám zablokuje předem vyšší částku a teprve po vrácení nepoškozeného vozidla provede závěrečné vyúčtování. Platíte-li v hotovosti, vždy si nechejte vystavit potvrzení o platbě. V ideálním případě si vozidlo před půjčením nafoťte – zejména pokud má nějaké škrábance nebo jiná poškození. Mohlo by se Vám totiž stát, že až vozidlo vrátíte, autopůjčovna vám tyto defekty zkusí naúčtovat s tím, že jste je způsobili vy.

Pokud s vozidlem v zahraničí spácháte dopravní přestupek, například překročení rychlosti zaznamenané radarem, počítejte s tím, že autopůjčovna příslušné policii na její dotaz sdělí vaší totožnost. V takovém případě se pokutě za rychlost nevyhnete. Autopůjčovna si navíc ještě z vaší platební karty bez předchozího varování strhne paušální administrativní poplatek (většinou okolo 50 EUR) spojený s vyřízením žádosti policie. Takový postup je zpravidla uvedený v nájemní smlouvě, kterou obchodníkovi podepisujete, jakékoliv námitky tudíž nebývají úspěšné.

34 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.