Několik informací k tomu, jak je vhodné přistupovat k půjčování peněz v rodině a které základní informace by měla smlouva o zápůjčce obsahovat, když se pro půjčení peněz rozhodnete.

Paradoxně je u půjček v rodině největším rizikem důvěra. Tím, že k sobě máme blízko, máme pocit, že se velmi dobře známe a že nás tedy u toho druhého nemůže nic překvapit. A co víc, že by nás přece nikdy tento člověk nepodvedl - jsme přece rodina, ne? Taky se nám zdá nevhodné, nepůjčit někomu blízkému, hlavně když se v rodině zkrátka ví, že peníze máme. Mimo to nechceme narušit dobré vztahy v rodině.

Naproti tomu však právě ti, kteří si půjčují od svých blízkých, velmi často kalkulují s tím, že peníze nevrátí nebo vrátí jen částečně, protože počítají s tím, že jinému rodinnému příslušníku bude přinejmenším velmi nepříjemné po něm peníze požadovat zpět soudní cestou. Zvláště, když se jedná o zápůjčku mezi rodičem a dospělým dítětem.

 

Máte šanci předejít problémům? 

Postupujte v pozici zápůjčitele (věřitele) tak, jako by se nejednalo o někoho z vaší rodiny, ale o cizího člověka. Nejprve si zjistěte, pokud to s jistotou nevíte, jaká je ekonomická situace člena rodiny. Pokud za vámi přijde například bratranec, že potřebuje půjčit 10 000 Kč a vy přitom víte, že už je 2 roky nezaměstnaný a nedávno si půjčil také od tety, je již v tuto chvíli vysoce pravděpodobné a dá se odhadnout, že s vrácením zápůčky bude problém. Nebojte se také rodinného příslušníka prověřit v Centrální evidenci exekucí, kterou vede Exekutorská komora České republiky. Z výpisu, který stojí pár korun a lze o něj požádat online nebo např. na poštách skrze Czech POINT, se můžete dozvědět velmi cenné informace a udělat si tak obrázek, zda má smysl peníze vůbec půjčovat.

Pokud se následně rozhodnete peníze půjčit, určitě o zápůjčce sepište smlouvu. Smlouva o zápůjčce by měla obsahovat označení strany zapůjčitele a vydlužitele, předmět zápůjčky (jakou částku půjčujete), kdy a jak byla částka přenechána vydlužiteli, nebo kdy a jak se tak stane, kdy bude zápůjčka splatná, popř. jaký bude splátkový kalendář zápůjčky, jestli se jedná o zápůjčku úročnou či bezúročnou, případně lze dohodnout sankce při včasném nevrácení zápůjčky ze strany vydlužitele, datum a podpisy obou stran (ideálně úředně ověřené).

 

18 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.