Vláda vyhlásila na našem území zákaz volného pohybu osob. Zároveň vláda rozhodla o dalších opatřeních, která ovlivní životy každého z nás. ​​

Omezení volného pohybu osob:

od pondělí 16.3.2020 (0:00) do úterý 24.3.2020 (6:00) platí omezení volného pohybu osob. Toto opatření se nevztahuje na cesty do zaměstnání a zpět, cesty k výkonu podnikání. Dále můžete podniknout nezbytné cesty za rodinou a cesty nezbytně nutné k obstarání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb příbuzných a osob blízkých. Povoleny jsou také cesty do zdravotnických zařízení, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých

Dále zákaz neplatí na cesty za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí. Dokonce se netýká ani pobytu v přírodě nebo parcích. Můžete se zúčastnit pohřbu. Dále bude fungovat veřejná hromadná doprava, služby zásobování, rozvážková služba, nezbytné obstarávání základních potřeb obyvatel, dobrovolnické činnosti, duchovní a veterinární péče či povolání nebo činností sloužících k zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace či ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče.

Vláda chce těmito opatřeními minimalizovat kontakt mezi lidmi a tím zabránit dalšímu šíření koronaviru. 

Více o usnesení vlády a přijetí krizového opatření naleznete zde.

Co zůstane otevřené?

Úřady budou otevřené dvakrát týdně na tři hodiny (pondělí a středa). Dále bude fungovat MHD. Otevřeny budou také lékárny, banky, supermarkety, trafiky, zahradnictví či květinářství. Pošty zůstanou také otevřené (přepážky uzpůsobené nepřímému kontaktu). Dále mohou pracovat stavební a projektantské firmy. Fungovat i nadále budou lázeňská zařízení pro péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Nadále můžete využívat služby provozoven, které zprostředkovávají vyzvednutí zboží nebo zásilky. K dispozici zůstanou také služby stavebnin, hobby marketů pro podnikatele, kteří v těchto zařízeních potřebují sortiment ke své činnosti, nikoliv však pro běžnou veřejnost. Činnost není přerušena u odtahových služeb, opraven aut (s méně než třiceti lidmi) a prodejen náhradních dílů. 

Kam se nedostaneme?

V současné době nebude fungovat prodej ubytovacích služeb, autoškoly, provoz prodejen elektro, sdílené taxislužby, samoobslužné prádelny a čistírny, přítomnost veřejnosti v prodejnách stavebnin (nevztahuje se na podnikatele), vnitřní i venkovní sportoviště.

Co nám za porušení karantény hrozí? 

Jaké sankce za porušení karantény hrozí, zástupci vlády včera neuvedli, nicméně dříve upozornili na možnou sankci ve výši až 3 miliony korun. Vláda však předpokládá, že lidé se budou chovat v této situaci zodpovědně a karanténu porušovat nebudou. 

​​​​​

Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.