Aktuální shrnující informace.

  • Z důvodu ohrožení zdraví vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV2 (od 12. března 2020 od 14:00 na dobu 30 dnů).
  • Všem osobám se zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (od 19. března 2020).
  • Je zakázaný volný pohyb osob na území ČR (od 16. března 2020 od 0:00 do 24. března 2020 do 6:00), výjimkou jsou cesty do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou a dalších nezbytných cest.
  • Uzavřeny jsou veškeré obchody s výjimkou prodejen potravin, hygienického a drogistického boží, lékáren a výdejen zdravotnických prostředků, paliv a pohonných hmot a dalších a prodeje přes internet a dalšími vzdálenými prostředky (od 14. března 2020 od 6:00 hodin do 24. března 2020 do 6:00 hodin).
  • Přerušena je výuka ve všech základních, středních a vysokých školách (od 13. března 2020 od 12:00).
  • Povinná čtrnáctidenní karanténa po návratu ze zahraničí se nově vztahuje na 15 rizikových zemí (od 13. března 2020 od 12:00).
  • Zákaz vstupu do České republiky pro všechny cizince bez trvalého či přechodného pobytu v délce 90 dní (od 16. března 2020).
  • Občanům ČR a cizincům s trvalým či přechodným pobytem v délce na 90 dní zakazuje se vycestovat z České republiky.

Jak se chránit?

  1. Vyhýbejte se těm, kteří jsou zjevně nemocní.
  2. Dodržujte základní hygienická pravidla.
  3. Pokud jste v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí – používejte např. i dezinfekci.
  4. Nezdržujte se v místech s větším počtem osob.
  5. Pokud trpíte respiračním onemocněním dodržujte pravidla respirační hygieny – při kýchání řádně užívejte (v ideálním případě) jednorázové kapesníky. Při kašli a kýchání si zakrývejte ústa rukávem či paží, ne rukou (kapénky se tak mohou přenášet dál).
  6. Nejvíce se musí chránit zdravotníci, protože to jsou právě oni, kteří jsou v kontaktu s pacienty.
  7. Používejte ochranné prostředky dýchacích cest​​​

Co dělat, pokud musím cestovat?​​​​

Pokud před nebo během letu pociťujete příznaky respiračního onemocnění, neprodleně informujte palubní personál. V případě, že už jste na letišti, zůstaňte. Neodcházejte a neopouštějte letiště a telefonicky kontaktujte hygienickou stanici nebo lékařskou pohotovostní službu, která je přímo na letišti.​​​​​

Prosím, berte na vědomí, že mezi ohrožené skupiny patří především lidé s oslabenou imunitou, chronicky nemocní a senioři. Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po blízkém kontaktu. Jedná se o kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem. Nejvíce zasahuje sliznice horních a dolních cest dýchacích. Inkubační doba koronaviru je jeden až dva týdny. Nemoc se projeví po týdnu od nakažení a je doprovázena nepříjemnými horečkami, které neustupují. Může být doprovázena bolestmi kloubů a svalů a dalším doprovázejícím projevem může být i kašel.

Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.