Několik užitečných informací a tipů, jak se připravit na cestu autem po Itálii. 

Před cestou na dovolenou nejprve zkontrolujte technický stav svého vozidla. Po cestě by vás mohla překvapit jak nenadálá porucha, tak následně účet za její opravu. Raději ověřte, že máte připraveny dokumenty k vozidlu (technický průkaz a zelenou kartu), řidičský průkaz a platný cestovní doklad pro vás i vaše ratolesti. Kvalitní cestovní pojištění může v případě potíží ušetřit spoustu starostí i financí.

 

Dopravní přestupky

Za spáchání dopravních přestupků, a to nejen za překročení nejvyšší povolené rychlosti, hrozí v Itálii uložení vysokých pokut. Někdy si však řidič nemusí být ani vědom porušení zákona. Příkladem je vjezd do oblastí s omezenou dopravou, tzv. ZTL - Zona a Traffico Limitato. Jde o oblasti historických center měst či pěších zón, kam je zakázán vjezd vozidlům bez speciálního povolení. V případě, že vás v této oblasti vyfotí jedna z mnoha kamer, pravděpodobně se provozovatel vozidla nevyhne doručení dopisu s vyměřenou pokutou.

Pokud budete mít vozidlo vypůjčené z autopůjčovny, ta vaše údaje nahlásí kompetentnímu orgánu, a uložení pokuty se také nevyhnete. Navíc bude z vaší platební karty autopůjčovnou strhnut poplatek za nahlášení údajů odpovědné osoby.

 

Parkování a jiné záludnosti

Při parkování před hotelem se vždy zeptejte obsluhy, zda není třeba mít speciální povolení či zaplatit za parkovací lístek. Parkovací místa označená modrou čárou jsou placená, bílou čárou zpravidla neplacená, žlutá čára značí rezervované místo (pro taxi, autobus), a černo-žluté značení znamená zákaz parkování.

Specifikem v Itálii je na rozdíl od České republiky přednost vozidel vjíždějících na kruhový objezd před těmi, co se na kruhovém objezdu již nacházejí, pokud není dopravním značením stanoveno jinak. Důsledně je dodržována jízda v pravém jízdním pruhu, přičemž levý je využíván jen pro předjíždění.

Zejména v jižních oblastech Itálie je třeba být ostražitý – ne všechna vozidla s prázdnou pneumatikou nebo jiným defektem musí být nutně v nouzi. Může jít o organizovanou skupinu, která se snaží přilepšit okrádáním neznalých turistů. Zvýšená opatrnost je nezbytná také při návštěvě památek a turistických míst.

29 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.