Jaká je aktuální situace koronaviru v Česku a jakými opatřeními pomáhá vláda svým občanům zvládat tuto krizi? Čtěte vyjádření Ministerstva zdravotnictví a financí.

Nynější počet nakažených v České republice

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo na svých webových stránkách současný počet nakažených, který k úternímu poledni 17. 3. 2020 činí 383. Ve srovnání s pondělním večerem bylo zaregistrováno 39 nových případů.

Nejvíce nakaženým krajem dosud zůstává Praha (143 nakažených) a Olomoucký kraj (38 nakažených). Nejlépe je na tom naopak Liberecký kraj (3 nakažení) a Vysočina (8 nakažených).

Opatření v oblasti daní a podpory zaměstnavatelů

Vzhledem ke stoupajícímu počtu nakažených a změnám na trhu práce, vydává vláda další opatření, která mají pomoci všem, jež se v důsledku koronaviru ocitli v nouzi.

Jedno takové nařízení se (v souladu s § 260 odst. 1 písm. b) daňového řádu) týká i prominutí příslušenství daně a poplatků z 16. 3. 2020. Co všechno tento „generální pardon“ obsahuje?

  • Prominutí pokuty a úroků za opožděné podání daňového přiznání z příjmu fyzických a právnických osob nejdéle do 1. července 2020.
  • Prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně (prominutí úroku z prodlení a posečkání úhrady daně z důvodů souvisejících s koronavirem).
  • Prominutí správního poplatku (za podání žádosti o posečkání, splátkování daně, o prominutí úroku z prodlení) pro žádosti podané do 31. července 2020.
  • Prominutí pokut za opožděné podání kontrolního hlášení ve výši 1 000 Kč, které vznikly mezi 1. březnem a 31. červencem 2020.
  • Pokud jde o diskutované změny u EET, zejm. chystané tzv. 3. a 4. vlny, tak to nelze změnit na úrovní vlády, tedy lze jen v rámci parlamentu, nicméně Finanční a Celní správa ale bude při kontrolní činnosti od 1. května po dobu 3 měsíců postupovat s maximální tolerancí a plnit pouze poradní funkci. 

Přesné znění a více informací najdete v této tiskové zprávě Ministerstva financí z 16. 3. 2020 a v této specializované sekci webu Finanční zprávy.

O dalších opatřeních bude jednat vláda dnes, 17. března od 10.00 hodin, ve Strakově akademii.

​​​​​Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.