Aktuální situaci je důležité neustále sledovat, podívejte se na úpravu některých opatření, se kterými přichází vláda.

Vláda a ministerstvo zdravotnictví včera upravil některá stávající omezení:

  1. V případě CZECH POINTU bylo zrušení omezení úředních hodin, ostatní omezení (tj. nad rámec zrušeného bodu I/3) ve vztahu ke státní správě zůstala v účinnosti dle původního mimořádného opatření
  2. Omezení maloobchodního prodeje bylo dále zúženo, takže znovu otevřeny mohou být prodejny/provozovny a to od 7. 4. 2020:
  • domácích potřeb, pokud lze v provozovně nakoupit ochranné prostředky dýchacích cest jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, rukavice nebo desinfekci,
  • sběr a výkup surovin a kompostárny,

Kdy zákaz se nevztahuje na činnosti, které nejsou živností podle živnostenského zákona. Dále se tento zákaz nevztahuje na prodej potravin v provozovnách, pro které prodej potravin sice nepředstavuje převážnou část činností dané provozovny, avšak část provozovny, ve které se prodávají potraviny, je oddělena od ostatních částí provozovny.

 

A od 9. 4. 2020

  • hobbymarketů, prodejen stavebnin a stavebních výrobků a železářství,
  • prodej a servis jízdních kol.

 

  1. Částečné otevření venkovních sportovišť od 7. 4. 2020 a omezení povinnost nosit roušku při sportování.

Zákaz volného pohybu osob nově nevztahuje na sportování na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě a na jiných veřejně přístupných místech za splnění těchto podmínek:

  • nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, a to s výjimkou venkovních sportovišť, kdy jsou sportující osoby, popř. skupina společně sportujících osob, odděleny od jiných osob fyzickou překážkou (např. stěna nebo plot) nebo vzdáleností nejméně 2 metry,
  • společně sportují jen dvě osoby, s výjimkou členů domácnosti, popřípadě při sportování od jiných osob zachovávají odstup nejméně 2 metry,
  • nejsou využívány související vnitřní prostory sportoviště, zejména společné šatny, umývárny, sprchy a podobná zařízení, ve kterých by nebyly plněny shora uvedené podmínky, včetně cesty za účelem tohoto sportování.

 

Aktuální informace – možnost vycestovat za České republiky po 14. 4. 2020

Vláda schválila návrh Ústředního krizového štábu, ze kterého vyplývá že by lidé mohli od 14. 4. 2020 v odůvodněných případech vycestovat. Vycestovat bude možné na služební cestu nebo za příbuznými v případě, že bude prodloužen nouzový stav. Detaily bude krizový štáb řešit, nicméně po návratu budou muset lidé do čtrnáctidenní karantény.

Podrobnosti bude štáb ještě řešit. Jan Hamáček chce, aby byl návrh jednoznačný. Aktuálně trvá, až do 12. 4. (až na výjimky) zákaz vycestování obyvatel, což platí i pro zákaz vstupu cizinců do České republiky.

První zákaz vycestování do rizikových zemí byl přijat 14. 3. 2020. Od 16. 3. 2020 byla restrikce rozšířena na všechny státy.

Více informací najdete zde.

 

 

 

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.