Pojišťovny v rámci reklamního označení „pojištění zimních sportů“ nabízí celou škálu produktů, které mohou být součástí uzavřeného cestovního pojištění. Před uzavřením smlouvy se však vyplatí věnovat pozornost tomu, co všechno je opravdu v konkrétním balíčku zahrnuto.

V rámci Evropské unie navštěvujeme v době zimních dovolených za účelem lyžování a snowbordingu nejčastěji Alpy a jejich horská střediska. Kombinace ideálního cestovního pojištění zimních radovánek pro takovou dovolenou by přitom měla zahrnovat následující položky :

1. Pojištění léčebných výloh v zahraničí, které kryje nezbytné náklady na lékařské ošetření v zahraničí. Pojišťovna se tak postará o úhradu nákladů za zásah záchranné služby a převoz do nemocnice, úhradu výdajů spojených se zdravotnickým ošetřením, operací a hospitalizací ve zdravotnickém zařízení v zahraničí a rovněž převoz do české nemocnice, pokud to zdravotní stav umožní. V případě smrti se z pojištění hradí náklady na převoz ostatků.Při sjednávání pojištění se můžete orientovat podle výše limitu.

Při vážnějším úrazu v obtížně přístupném horském terénu v zahraničí, který vyžaduje zásah helikoptéry, komplikovanou operaci a dlouhou hospitalizaci se účet může snadno přiblížit k limitu 1.500.000 Kč. Čím vyšší limit plnění budete mít, tím klidnější můžete být. To platí obzvlášť, pokud pojedete lyžovat například do Švýcarska.

Počítejte s tím, že zahraniční nemocnice po vás můžou požadovat úhradu za některé zdravotnické služby nebo léky v hotovosti. Účtenky si schovejte a po návratu je nezapomeňte předat pojišťovně k proplacení. Pokud Vám bude po návratu doručen účet například za výjezd sanitky, je potřeba jej rovněž předat pojišťovně k proplacení.

2. Úrazové pojištění, ze kterého standardně vzniká nárok na výplatu pojistného plnění v případě úrazu s trvalými následky anebo v případě úrazu s následkem smrti. Lze si sjednat i výplatu odškodného za dobu nezbytného léčení úrazu, kdy vám pojišťovna za každý den vyplatí stanovenou částku.

Opět platí, že hlavním vodítkem by měla být výše pojistného plnění. Nezapomeňte si uschovat všechny lékařské zprávy. Některé pojišťovny navíc vyžadují vyplnění svého speciálního formuláře. Pokud se vám stane úraz v zahraničí, je nejlepší telefonicky konzultovat s pojišťovnou, jaké všechny dokumenty si na místě máte opatřit a kde se nejlépe nechat ošetřit.

3. Pojištění zavazadel, ze kterého vám pojišťovna proplatí hodnotu ztraceného, poškozeného či ukradeného zavazadla nebo sportovního vybavení, a to do stanoveného limitu. Bude-li zavazadlo odcizeno, je potřeba krádež ihned nahlásit policii a policejní protokol předložit pojišťovně. Ovšem pozor, pokud budete mít v zavazadle i elektroniku. Některé pojišťovny stanovují zvláštní podmínky, například při přepravě je nutné mít elektroniku při sobě (ne v zavazadlovém prostoru), občas pojišťovny dokonce nevztahují pojištění na fotoaparáty anebo mobilní telefony.

4. Pojištění odpovědnosti, které Vás kryje v případě, kdy neúmyslně způsobíte někomu cizímu úraz anebo poškodíte cizí majetek. 

5. Pojištění právní ochrany, které vám pomůže v případě, že vás na sjezdovce někdo srazí a způsobí vám například újmu na zdraví anebo poškodí vaše věci. Anebo pokud proti vám třeba italská policie zahájí řízení pro podezření s neúmyslného ublížení na zdraví při srážce na sjezdovce. 

6. Asistenční službu, která vám poslouží jako přítel na telefonu a ve stresové situaci vám poradí, jaký je nejvhodnější postup. Připomene vám například, abyste zajistili důkazy (fotografie, kontakt na svědky) pro pozdější jednání s pojišťovnou anebo vám zjistí kontakt na nejbližší nemocnici či policii.

 

A na jaké výluky z pojištění, tj. to, co pojišťovna nekryje, si dát pozor ?

Výluka na alkohol je pro pojišťovny samozřejmostí. Neuspějete ani s výmluvou na to, že jste si k snídani dali čaj s rumem, ale úraz se stal až po obědě. Pokud lékař při ošetření do dokumentace zaznamená přítomnost alkoholu v krvi, pojišťovna plnit nebude.

Pokud si dovolenou nedokážete představit bez vybraných rizikových aktivit, raději si předem ověřte, že se na ně vaše pojištění vztahuje. Některé pojišťovny nabízejí souhrnné pojištění pro zimní sporty, které podrobně definují. Jiné pojišťovny nabízí zájemcům základní variantu, která zahrnuje tradiční zimní radovánky (lyžování na vyznačených trasách, snowboarding, hokej, bruslení, rychlobruslení) a variantu pro adrenalinové nadšence (lyžování mimo vyznačené trasy, skoky na lyžích, snowboarding mimo vyznačené trasy, skialpinismus, snowkiting). Pokud tedy budete chtít na dovolené jezdit mimo vyznačené sjezdovky nebo rádi řádíte ve snowparcích, ověřte si předem, že se pojištění na tyto aktivity vztahuje. Nabídka je přitom široká – pojištění se může vztahovat i na snowkiting, skeleton anebo na snowtubing.

Ověřte si, že maximální nadmořská výška vašeho cílového lyžařského spadá do limitu stanoveného pojišťovnou.

21 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.