Přečtěte si o novince, která by vás mohla na cestě do centra Paříže nemile překvapit. O tom, na co si dát pozor na severu země, i o tom, zda se vám vyplatí krátit si dlouhou chvíli při jízdě autem sledováním filmů. 

Francie je včetně svého hlavního města Paříže v rámci Evropské unie oblíbeným turistickým cílem. Máte-li namířeno konkrétně do centra Paříže, pamatujte na to, že dne 15. ledna 2017 se Paříž stala první plnohodnotnou zónou s omezeným provozem ve Francii. To znamená, že abyste od pondělí do pátku mezi 8. a 20. hod. mohli vjet s vaším vozidlem do centra Paříže, musíte mít na vozidle viditelně vylepenou speciální francouzskou emisní známku. Objednat si ji můžete on-line na webové stránce www.certificat-air.gouv.fr.

Podmínky pro vydání známky záleží na druhu vozidla (osobní vozidla/vozidla do 3,5 tuny/vozidla nad 3,5 tuny/motocykly), data jeho uvedení do provozu, druhu paliva a emisní normy EURO. Stará vozidla vyrobená před rokem 1997 známku nezískají.

Známka stojí 3,70 EUR plus poštovné, zaslání do České republiky je možné. Známka by vám měla přijít do 30 dnů od objednávky, proto je třeba začít vše zařizovat s dostatečným předstihem. Doba platnosti známky je pak neomezená. Pokud byste do centra Paříže jeli bez této známky, hrozí vám pokuta nejméně 68 EUR (pro řidiče osobních vozidel). Do budoucna francouzské úřady plánují zavedení podobných omezení i v jiných francouzských městech.

 

Nebezpečí na vás číhá i v okolí přístavů na severu

Máte-li namířeno přes Francii do Anglie anebo budete-li v rámci cesty po severním pobřeží Francie projíždět poblíž přístavů Calais či Dunkerque, buďte ostražití. V této oblasti se sdružují migranti usilující o vstup do Velké Británie. Často se pokoušejí skrýt před britskými kontrolními orgány v nákladních vozidlech převážejících zboží. Pokud tedy máte například dodávku nebo obytný přívěs, dávejte si dobrý pozor, aby vám do něj nikdo nevnikl. Rovněž není vhodné ponechávat zde například zaparkované vozidlo se zavazadly bez dozoru.

 

A co oblíbené sledování filmů při dlouhé cestě?

I ve Francii platí, že řidič se musí za všech okolností plně soustředit na řízení. Výjimku samozřejmě netvoří ani situace, kdy si jeho spolujezdec krátí dlouhou cestu sledováním seriálů nebo filmů napříkad na obrazovce notebooku. Pokud by policejní hlídka zpozorovala, že obrazovka je v zorném poli řidiče, nebo že řidič se dostatečně nevěnuje řízení, je oprávněna řidiči udělit pokutu za přestupek až do výše 750 EUR. Následné dokazování, kdo přesně pořad sledoval, je velmi komplikované a zdlouhavé. Policie přitom může notebook na místě zabavit až do vydání konečného rozhodnutí, případně jej už nevrátit. Navíc požádat o pomoc advokáta se často nevyplatí, neboť jejich odměna za jeden úkon právní služby je mnohem vyšší než u nás v České republice, nehledě na možnou jazykovou bariéru.

 

18 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.