Máte namířeno autem do Rakouska? Pokud se chcete vyhnout úhradě náhradního mýtného, anebo tučným pokutám ve správním řízením, měli byste vědět, jaká jsou pravidla v případě platby mýtného. V tomto článku se dozvíte všechny důležité informace, kde zakoupit dálniční známku, na jaké úseky se známka nevztahuje, a další věci, na které si dát předem pozor.

Kdo se zabývá výběrem mýta v Rakousku?

Výběrem mýtného za použití dálnic, rychlostních silnic, průjezdů a tunelů v Rakousku se zabývá rakouský státní podnik ASFINAG. Pravidlo zní jednoduše: na zpoplatněných rakouských dálnicích a rychlostních silnicích musí mít vozidla do 3,5 t včetně platnou dálniční známku. Jenže ne ve všech případech je platba mýtného jednoznačná. Zjistěte, jak správně postupovat, abyste se vyhnuli správnímu řízení a platbě náhradního mýtného či pokuty.

Kde si koupit rakouskou dálniční známku? 

Dálniční známku si můžete zakoupit v nalepovací i digitální formě. V  mýtném obchodě lze zakoupit výhradně digitální mýtné produkty, nicméně některá prodejní místa nabízí obě varianty. Vybírat můžete ze 4 různých platností: 1 den10 dní, 2 měsíce nebo 1 rok.

Tip: Dálniční digitální známku je možné si zakoupit v mýtném obchodě společnosti ASFINAG (https://www.asfinag.at/en/toll/vignette/digital-vignette/). Všechny mýtné produkty stojí v digitální podobě stejně jako v analogové.

Pozor na správné umístění dálniční známky

Dálniční nálepku na vozidlo je zapotřebí sejmout z nosné fólie a nalepit ji na viditelné místo na vnitřní straně skla. Doporučujeme ji nalepit nahoru poblíž zpětného zrcátka a nelepit ji do tónované části čelního skla. K nalepení viněty se nesmí používat speciální fólie, přísavky či lepicí pásky. Jinak se může stát, že vám ji neuznají a budete nuceni uhradit náhradní mýtné.

Jak to je to u motorky?

Dálniční nálepku pro motocykl je nutné taktéž sejmout z nosné fólie a nalepit ji na čistou nevyměnitelnou část motocyklu (např. na tyč vidlice či nádrž). Pro její umístění nepoužívejte kufr či tašku pro motocykly.

Platnost dálničních známek

  1. Roční digitální dálniční známka 

Platí v závislosti na datu zakoupení maximálně 14 měsíců, konkrétně od 1. prosince předchozího roku do 31. ledna následujícího roku (včetně). Pokud si digitální roční dálniční známku zakoupíte po 1. prosinci, doba platnosti se neprodlužuje.

Současně upozorňujeme, že v tomto případě platí pro soukromé spotřebitele právo na odstoupení od smlouvy. To znamená, že vaše známka bude platná až od 18. dne po zakoupení. Toto omezení se nevztahuje na podnikatele. Právo na odstoupení zde není, a digitální dálniční známka proto může platit okamžitě.

Tip: Roční dálniční známku můžete kdykoliv zakoupit i s předplatným. Známka se pak před vypršením platnosti automaticky prodlouží. Na blížící se expiraci vás v zákaznickém online účtě mohou dopředu upozornit.

Pozor: Digitální dálniční známka je vázaná na vaši registrační značku. Po začátku platnosti ji můžete přeregistrovat na jiné auto JEN ve speciálních případech (např. v případě krádeže RZ vozidla), a to pouze na digitálních ročních vinětách nebo ročních mýtných kartách. V průběhu přeregistrace se držitel osvědčení o registraci však nesmí změnit. 

  1. 2měsíční digitální dálniční známka platí 2 měsíce počínaje 1. dnem platnosti (např. digitální dálniční známku zakoupíte s platností od 5. ledna, bude tedy platit do 5. března včetně tohoto dne).
  2. 10denní digitální dálniční známka platí 10 kalendářních dnů (první den platnosti + 9 dalších kalendářních dnů včetně tohoto dne).
  3. 1denní digitální dálniční známku (pokud si 1. srpna ve 13:05 zakoupíte jednodenní digitální známku k okamžitému použití, bude platit od 13:05 do 23:59. Pokud si 1. srpna zakoupíte jednodenní digitální dálniční známku na datum 1. srpna, pak bude platit 1. srpna od 0:00 do 23:59).

Tip: V mýtném obchodě si můžete vytvořit i zákaznický účet. Jednou z několika výhod je i to, že u 10denních a 2měsíčních digitálních dálničních známek můžete dobu platnosti před jejím započetím snadno a rychle upravit. 

Na jakých silnicích dálniční známka neplatí

Dálniční známka však neplatí pro průjezd úseky, které jsou zpoplatněné úsekovým mýtným. Jedná se o následující tunely:  

  • A 9 Pyhrn (tunely Gleinalm a Bosruck)
  • A 10 Tauernská dálnice (tunely Tauern a Katschberg)
  • A 11 dálnice Karawanken (tunel Karawanken)
  • A 13 Brennerská dálnice (most Europabrücke)
  • S 16 Arlbergská dálnice (silniční tunel Arlberg)

Na těchto úsecích je nutné platit silniční mýtné. Úsekové mýtné můžete zakoupit předem online na adrese shop.asfinag.at, prostřednictvím aplikace ASFINAG, přímo na mýtné stanici nebo u vybraných prodejních partnerů. Zaplacené mýtné si můžete kdykoli zkontrolovat na adrese evidenz.asfinag.at.

Co když vám chybí dálniční známka nebo jste nezaplatili mýtné?

Za absenci dálniční známky či neuhrazení úsekového mýta za projetí vymezenými tunely či mostem vám může být uložena povinnost uhradit náhradní mýtné (Ersatzmaut), a to v částce 120 EUR.

Jedná o standardní sazbu, v níž se náhradní mýtné v obdobných případech vyměřuje. Pokud byste náhradní mýtné včas neuhradili, rakouský správní orgán vám může uložit pokutu, a to ve výši od 300 – 3.000 EUR za každé jednotlivé porušení.

521 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.