Chystáte se v létě vyrazit na dovolenou k Jaderskému moři? Vyhněte se překvapení a přečtěte si, jak se zachovat při dopravní nehodě, za co vám hrozí pokuta či zda vám může policie zadržet cestovní doklad. 

Před cestou vám doporučujeme ověřit, že máte platný cestovní doklad a připraveny doklady k vozidlu. Vyplatí se také zkontrolovat technický stav vozidla. Sjednání cestovního pojištění vám může do budoucna ušetřit spoustu starostí.

V případě dopravní nehody důrazně doporučujeme přivolat policii (linka 192), neboť v případě havárie (byť by se jednalo o marginální poškození) o ní musí mít řidič k dispozici potvrzení od policie („potvrda“). Bez tohoto dokladu nelze z Chorvatska vycestovat. Stejně jako u nás platí pravidlo, že čím více fotografií pořídíte, tím lépe. Překáží-li poté vozidlo silničnímu provozu, hrozí řidiči sankce ve výši stovek chorvatských kun.

Stejně tak se nevyhnete pokutě, odmítnete-li ostatním účastníkům dopravní nehody poskytnout údaje o pojištění vozidla a jeho majiteli. Chorvatští policisté jsou oprávněni odebrat zahraničnímu řidiči jeho řidičský průkaz na 8 dnů v případě jízdy ve stavu únavy nebo vyčerpání či jízdy bez předepsaných zdravotních pomůcek (brýle, kontaktní čočky).

Záznam o dopravní nehodě („zapisnik o očevidu“) policie nevystaví na místě, ale můžete jej za poplatek získat na příslušném policejním oddělení.

 

Na co si dát ještě pozor?

V turistické sezóně je nutné počítat s častějšími kontrolami zejména dodržování nejvyšší povolené rychlosti či parkování na povolených místech. V souvislosti s úhradou pokut platí, že odmítnete-li uhradit pokutu na místě, je chorvatský policista pro účely přestupkového řízení oprávněn zadržet váš pas nebo občanský průkaz, a to až na dobu 8 dnů.

Pokutováno je ale i nocování ve volné přírodě. Pokud si tedy postavíte stan mimo kemp či jiné k tomu určené místo, hrozí vám nejen jeho zabavení, ale především soudní řízení a vysoká peněžitá pokuta, v krajním případě i pobyt ve vězení. Obdobné riziko hrozí i při nocování v obytném voze na parkovišti či dálničním odpočívadle.

Každý prodejce kromě těch na tržnici je povinen vydat zákazníkovi tištěný účet („račun“), a na rozdíl od České republiky má zákazník povinnost mít tento účet vždy při opouštění provozovny u sebe. Proto doporučujeme pro případnou kontrolu chorvatskými úředníky účtenky vyžadovat a uschovat. Nepředložíte-li na vyžádání kontrolující osoby účtenku, hrozí vám pokuta od 200 do 2 000 HRK.

31 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.