Nejméně do 1. 4. 2020 (do 6:00) bude platit omezení volného pohybu a pobytu na veřejnosti. Vláda o prodloužení mimořádného opatření proti šíření koronaviru rozhodla včera 23. 3. 2020. Dále schválila další protikrizová opatření na podporu zaměstnavatelů, OSVČ i zemědělců. Vláda předloží poslanecké sněmovně ke schválení nový schodek státního rozpočtu, a to ve výši 200 miliard korun.

Po diskusi vláda přistoupila k úpravě vyhrazené doby pro nákupy seniorů a držitelů průkazů ZTP/P starších 50 let a jejich nezbytného doprovodu. Od 25. 3. 2020 se zákaz vstupu jiných osob do prodejen posouvá na dobu od 8:00 do 10:00. Platí pro maloobchodní prodejny potravin, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží s prodejní plochou větší než 500 m2. Pro menší prodejny platí nařízení, aby seniory a hendikepované osoby při prodeji upřednostnili.

Ministerstvo financí připravilo návrh novely zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2020. Ten s ohledem na předpokládaný výpadek příjmů a naopak nárůst výdajů, počítá s navýšením schodku státního rozpočtu ze 40 miliard na 200 miliard korun. Podrobné informace najdete zde.

Pro OSVČ vláda také chystá zvýhodnění. Ta předloží do Parlamentu návrh zákona, ve kterém OSVČ odpouští minimální povinné platby na důchodové pojištění. Odpuštění odvodů se vztahuje na zhruba milion živnostníků, přičemž období od března do dubna se jim normálně započítává do důchodového pojištění. Podrobné informace naleznete zde.

Dále mají být OSVČ mimořádnou novelou zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění odpuštěny i povinné platby na zdravotním pojištění.

Dalším opatřením je tzv. liberační balíček, kterým se mají prominout mimo jiné červnové zálohy na daň z příjmu fyzických a právnických osob. Dále zavádí institut zpětného působní daňové ztráty a navrhuje posunout termín pro podání daňového přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí do 31. 8. 2020. Shrnutí veškerých úlev v daňové oblasti naleznete zde.

V rámci programu Antivirus Ministerstva práce a sociálních věcí ministři odsouhlasili další kroky. Nově dostanou od státu finanční kompenzaci i zaměstnavatelé, kterým současná situace znemožní přidělování práce pro zaměstnance z důvodu nařízení karantény či péči o dítě u nezbytných vstupů. Dalším uvedeným důvodem je přerušení činnosti firmy omezením poptávky po jejích výrobcích nebo službách. Podrobné informace naleznete zde.

Změny se týkají i tzv. pendlerů, tedy přeshraničních pracovníků. Kvůli časté kritice ze strany starostů a hejtmanů postižených obcí a krajů se zaměstnanci pracující v blízkém přeshraničí se změnili pravidla dle cílového místa práce. Stávající pravidla platí pro přeshraniční pracovníky překračující hranici se Slovenskou republikou nebo Polskou republikou za účelem výkonu práce. V případě práce v Německu a Rakousku mohu překračovat hranice v intervalech v délce minimálně 21 dnů, tj. to značí potřebu najít si v dané zemi dočasné ubytování. Po návratu do ČR je nutné dodržet 14denní karanténu. Podrobné informace naleznete zde.

Od 24. 3. 2020 vláda na podporu dálkové formy kontaktů s úřady a institucemi rozhodla do odvolání zrušit poplatky za odeslání datových zpráv. Více informací zde.

Rozhodnutí ministra zdravotnictví zrušit zákaz přímých mezinárodních letů z Korejské republiky na česká letiště vláda odsouhlasila. Tento zákaz ztratil smysl poté, kdy byl přijat plošný zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky (13. 3. 2020). Ministři rozhodli o schválení navýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců krajských hygienických stanic a Hygienické stanice hlavního města Prahy, z důvodu adekvátního proplacení přesčasů.

​​​​​​

​​​Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.