Jak jste asi zaznamenali, režim opatření se aktuálně řídí systémem PES, který se sice naposledy překlopil do třetího stupně, ale čísla podle vlády nadále rostou. Proto se opět trochu zpřísňuje, podívejme na změny, kdy vše je uvedeno samozřejmě v příslušné sbírce zákonů.

  1. Zákaz maloobchodního prodeje a služeb a volného pohybu osob

Od středy 9. 12. 2020 do 12. 12. 2020 platí následující změna oproti předchozímu stavu (ten pro přehlednost zde):

  1. Zakazuje se zas pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech,
  2. Omezuje se otvírací doba, z 22:00 se vrací zpět na 20:00, což tedy platí jako pro provoz heren, kasin a sázkových kanceláří, tak i pro stravovací zařízení (restaurace apod.)
  3. ​​​​​​U farmářských trhů se nesmí prodávat nejen alkohol a provozovat stravovací služby jako dosud, ale nově také žádné potraviny a pokrmy včetně nápojů určené ke konzumaci na místě.
  1. Roušky

Jejich nošení moc nezměnilo, pro úplnost aktuální verze opatření Ministerstva zdravotnictví zde. Úprava platná od středy 9. 12. 2020 se týká opět hlavně sportování, kdy výjimka pro nošení platí nově takto pro:

  • sportovce nebo cvičící osoby:
    • v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod. ve venkovních prostorech,
    • ve vnitřních i venkovních prostorech, jedná-li se o osoby v době sportovní činnosti a přípravy na ni konané v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy, pokud konají tyto sportovní činnosti v rámci výkonu zaměstnání, výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti; toto obdobně platí pro osoby trenérů a rozhodčích účastnících se těchto činností,
    • ve vnitřních prostorech, jedná-li se o osoby v době sportovní činnosti a přípravy na ni konané v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy, která pro ně není výkonem zaměstnání či podnikatelské činnosti, pokud sportovec či sportovci v případě individuálních sportů, nebo všichni členové týmu v rámci kolektivních sportů, absolvovali s negativním výsledkem RT-PCR na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo antigenní test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který není starší 48 hodin, toto neplatí v případě, že se jedná o pravidelnou a dlouhodobě probíhající sportovní činnost či přípravu na ni v rozsahu alespoň dvakrát týdně, kdy je třeba absolvovat pravidelné vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 nebo jeho antigenu v intervalu nejdéle jednou za 5 dní; toto obdobně platí pro osoby trenérů a rozhodčích účastnících se těchto činností

 

  1. Školy

Zde jen pro úplnost, že beze změny.

A vzhledem k výše uvedeným lhůtám do 12. 12. 2020, kdy končí nouzový stav, se samozřejmě bude řešit jeho prodloužení na nadcházející schůzi sněmovny a následně nás čekají nepochybně další úpravy opatření.

48 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.