Mám nařízenou karanténu, jak vysokou náhradu mzdy mohu očekávat?

O nařízení karantény rozhoduje krajská hygienická stanice nebo poskytovatel zdravotních služeb, tedy nejčastěji Váš praktický lékař. Dle ustanovení § 191 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu karantény nařízené. Zaměstnanec má právo na náhradu mzdy od zaměstnavatele za období prvních 14 kalendářních dnů trvání nařízené karantény ve výší 60 % redukovaného průměrného výdělku. Trvá-li nařízená karanténa déle než 14 kalendářích dní, přísluší zaměstnanci za jednotlivé kalendářní dny dávka nemocenského pojištění. To je vypláceno okresní správou sociálního zabezpečení. 

Alternativní variantou je dohoda se zaměstnavatelem na výkonu práce mimo pracoviště, zpravidla z domova. Dohodnete-li se na této variantě výkonu práce se svým zaměstnavatelem (vyslovit souhlas musí obě strany pracovněprávního poměru), náleží Vám za vykonanou práci mzda nikoliv však výplata náhrady mzdy.   

Může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou?

Ano, nelze ji však nařídit tzv. ze dne na den. Dle zákoníku práce musí zaměstnavatel tuto skutečnost písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, nedohodnou-li se společně na době kratší 14 dnů. Zaměstnavatel také nemůže nařídit zaměstnanci čerpání dovolené na dobu karantény, pokud o to zaměstnanec sám nepožádá

Uzavřeli mi pracoviště mám nárok na náhradu mzdy

Ano v případě, že Vám uzavřeli pracoviště v důsledku usnesení vlády ze dne 12.3., pak se jedná o tzv. jinou překážku na straně zaměstnavatele a náleží Vám náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Více zde.

Dojde-li však k uzavření provozovny zaměstnavatele z důvodu opatření proti šíření nákazy, posuzuje se vzniklá situace jako v případě nařízení karantény a tím zaměstnanci náleží dávka nemocenského pojištění. 

V případě snížení poptávky po výrobcích či službě, výpadku dodávky surovin či podobné provozní příčiny, může náhrada mzdy klesnout až na 60 % průměrného výdělku, za předpokladu, že to bylo projednány s odborovou organizací nebo pokud není, tak pokud je upraveno ve vnitřním předpisu, ve smyslu ustanovení § 209 zákoníku práce

Nemůžete jít do práce, protože se musíte postarat o děti? 

V důsledku uzavření škol má každý zaměstnanec, který pečuje o dítě do deseti let věku, nárok na tzv. ošetřovné. Ošetřovné je nyní možno čerpat 9 dní, u rodiče samoživitele až 16 dní. V úterý 24.3. má vláda projednat prodloužení čerpání ošetřovného na dobu nouzového stavu. Více zde.

Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.