V důsledku vládních nařízeních včetně uvalení karantény muselo mnoho podnikatelů uvést své podnikání do krizového režimu či ho zcela pozastavit. Jaká opatření pro ochranu podnikatelů vláda schválila? ​​​​​

Pandemie koronaviru s sebou mimo jiné přinesla i velké změny na poli ekonomiky, které se pro mnohé podnikatele rovnají nevyčíslitelným ztrátám. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého má stát na záchranu české ekonomiky připraveno zhruba 40 miliard korun. Zde je výčet výhod, které mají za účel zmírnit podnikatelské ztráty:

  • Finanční příspěvek na péči pro děti

Osoby samostatně výdělečné, které musí kvůli zajištění péče o děti zůstat doma, získají od státu příspěvek 424 korun za den, tedy necelých 14 000 korun za měsíc.

 

  • Vypsání dalšího úvěrového programu COVID2

Vláda schválila další úvěrový program, který umožní navýšit podporu z původních 600 milionů až na 10 miliard korun.

 

  • Odpuštění úroků z prodlení plateb nájemného

Pražský magistrát dne 16. 3. 2020 uvedl, že během nouzového stavu nebude od pronajímatelů obchodních prostor vybírat sankce z prodlení. Podnikatelé, kteří nebudou schopni platit nájem, budou mít možnost využít splátkový kalendář.

 

  • Program na podporu zaměstnanosti

Česká vláda schválila 19. 3. 2020 cílený program na podporu zaměstnanosti, jehož smyslem je kompenzace škody a ušlých zisků. Příspěvek na plnou či částečnou úhradu platů budou poskytovat úřady práce všem, kteří museli v důsledku koronaviru zůstat v karanténě. „Tito zaměstnanci dostanou šedesát procent mzdy a my firmám uhradíme příspěvek v plné výši,“ říká premiér Babiš.

 

V případě, že bylo zaměstnavateli v rámci krizových opatření nařízeno uzavření či omezení provozu, bude zaměstnancům vyplaceno 100 % mzdy a stát zaměstnavatelům uhradí 80 % nákladů. Takto to vyplývá z tiskové zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pro více informací doporučujeme sledovat web Vlády České republiky a sekci aktuality, kde najdete veškeré tiskové zprávy.

 

 

​​​​​Upozorňujeme, že informace uvedené v tomto článku jsou aktuální v době publikace článku, není-li v textu uvedeno jinak.

0 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.