Znáte to. Cukrářce jste sdělili vaši přesnou představu o podobě dortu a nezapomněli jste ani na sdělení, že dort nesmí obsahovat ořechy, protože jste na ně alergičtí. Pak si jdete dort vyzvednout a zjistíte, že v dortu je ořechová nádivka. 

Vytvoření jakéhokoliv dortu na objednávku spadá typově pod smlouvu o dílo. Pokud cukrářka dort připravila z nesprávných surovin, kdy vy tento dort nemůžete konzumovat z důvodu vašich potravinových alergií, přičemž jste na tuto skutečnost cukrářku předem upozornili, nemůže vyhotovený dort sloužit svému účelu (být vámi zkonzumován). Tato skutečnost je dle občanského zákoníku podmínkou pro to, aby mohlo být dílo považováno za dokončené a cukrářce v pozici zhotovitele vznikl nárok na zaplacení ceny za dort.

Samozřejmě je nutné vzít v úvahu, že v případě zahájení sporu o zaplacení ceny za dort, budete muset prokázat, jaké bylo zadání na tvorbu dortu, že jste cukrářku skutečně informovali o svých potravinových alergiích a upozornili jste ji na to, že dort takové ingredience nesmí obsahovat, přičemž cukrářka proti tomu ničeho nenamítala. V tomto směru vám bude určitě ku prospěchu, pokud objednávání dortu bude přítomen nějaký svědek nebo ještě lépe, když si zadání pro dort s cukrářkou sepíšete písemně a v objednávce dáte pozor na to, aby v ní byly řádně a čitelně zapsány suroviny, které dort nesmí obsahovat.

20 hodnocení

Informace k článku jsou platné k datu vydání.